Як правильно посівати? Обряди на Старий Новий рік.

як правильно посівати, посівають молоді хлопціВже зовсім скоро, 14 січня, на світанку прокинеться чимало господарів, до яких прийшли посівальники – молоді хлопці, які на Старий Новий рік повинні принести щастя, удачу і багатство.

Ще кілька сотень років тому, складно було знайти будинок, який зважився б не пустити у двір посівати, зате зараз ця традиція поступово зникає.

І не дивно, адже зараз о 4 годині ранку за дверима можна побачити дорослого чоловіка, що вимагає відкрити, або хлопчаків, які не знають найпростіших віршів, зате очікують грошей, за те що прийшли.

А є навіть ті, хто не знають різницю між щедрування і посівання, тому все частіше вранці в двері може постукати молода жінка – символ невдач.

Саме щоб уникнути подібних конфузів, наші предки визначили кілька обов’язкових правил для посівальників.

  • Важливо запам’ятати, що посівати можуть тільки молоді хлопці, дівчину пускати в будинок новорічним ранком вважалося поганою прикметою.
  • Посівальники повинні були не тільки зайти в будинок і розсипати зерно, але за допомогою спеціальних віршів і пісень побажати господарям щедрого врожаю, багатства і здоров’я. Вважається, що якщо посівальник погано справляється з побажаннями, його можна вигнати віником, так як такі люди забирають в будинку удачу і благополуччя.
  • Мало хто знає, що посівальникам ні в якому разі не можна давати грошей, щоб не сидіти потім весь рік без фінансів. За їх щедрі побажання потрібно дякувати солодощами і пригощаннями.

пахолкуванняТрадиція посівати прийшла до нас ще з дохристиянських часів, коли Новий рік відзначався навесні, і зерно мало особливий сакральний сенс для людей. В ніч з 13 на 14 січня називають зустріччю Меланки і Василя, двох святих, які допомагали хліборобам.

Як правильно посівати:

  • заздалегідь приготувати зерно. Чим воно різноманітніше, тим краще. Найчастіше посівальники використовували пшеницю, жито і ячмінь.
  • не можна посівати голими руками, за традицією посівальники обов’язково повинні бути в теплих рукавицях.
  • посівальник входить в будинок з двома мішками: один для зерна, другий – для частувань.
  • посівальники повинні весело і щиро вітати господарів короткими пісеньками: “Сію, вію, посіваю …”
  • чим раніше прийде перший посівальник, тим більше щастя і удачі принесе він у будинок.
  • посівати ходять тільки діти і молоді хлопці, так як їх помисли чистіші, а побажання частіше виконуються.

Зерно, яке розсипали посівальники не можна прибирати до заходу сонця, щоб не вимести з дому багатство і здоров’я.

сійся родися жито пшениця, вірш для посівання, привітання з Василем

Сію сію засіваю, віншівка, привітання з Старим Новим роком, посівання

Ходить Ілля на Василя, віншівка, привітання з Старим Новим роком