Як поводитись, коли чужий дорослий кричить на вашу дитину

Ситуація, коли на дитину кричить чужа доросла людина, може виникнути на дитячому майданчику, у магазині, ігровому дитячому центрі. Зачасти не тільки діти, а і самі батьки не знають , як правильно повести себе у даній ситуації.

Як же правильно відреагувати на випадок, коли на вашу кровинку чужа людина підвищила голос? Зараз ми дамо відповідь на це болісне запитання:

Уявімо ситуацію, що ваша дитина взяла без дозволу чужу іграшку і мама того малюка «виховує» вашого…

1

Перед дорослими дитина відчуває себе беззахисною. Звісно, коли зауваження робить рідна людина, то малюк знає, на яку саме реакцію можна очікувати. Інша ситуація, коли ця людина незнайома…

Якщо все таки сталося так, що на вашу дитину незнайома людина підвищила голос, то в першу чергу ви маєте загородити свого малюка від неї. Потім спокійно, з повагою привітатися і познайомитися з цією людиною. Навіть, якщо ви дуже розлючені, пам’ятайте, що ваша дитина поруч і важливо показати на власному прикладі, як правильно знаходити вихід із конфліктних ситуацій.

2

Коли ви дізналися про причину, чому саме ваше чадо потрапило під «роздачу», присядьте до нього, щоб ваші очі були на одному рівні (узагалі усі питання, які ви хочете обговорити з малечею завжди проводяться у такому положенні, і ні в якому випадку не дивлячись на дитину згори донизу).

3

Покажіть дитині своїми жестами, виразом обличчя, що ви розумієте, що вона не хотіла нікого образити. Обов’язково проведіть межу «своє-чуже».

Пам’ятайте, що діти до 2-3 років важко розрізняють свої та чужі речі. Вони залюбки спостерігають за грою інших дітей, не люблять ділитися власними іграшками і водночас беруть будь яку річ у полі їхнього зору без дозволу, думаючи, що все належить їм. Тому намагайтеся змалечку привчати дитину просити дозволу взяти іграшку, яка сподобалася, а також дякувати та вибачатися.

Обов’язково будьте на стороні власного малюка, покажіть, що ви не дозволяєте спілкуватися з ним погано. Доречно буде домовитися з іншою мамою, як діяти у майбутньому, якщо ситуація повториться.

4

А взагалі краще не втручатися у дитячі конфлікти і дати можливість малюкам самостійно знайти вихід із ситуації (звісно, якщо не дійшло до бійки). Якщо ви маєте можливість купити дитині іграшку через яку стався конфлікт, то пообіцяйте дитині подарувати її.

5

Ніколи не відчитуйте дитину у присутності інших. Краще всього, коли уже дитина заспокоїться  дорогою додому, чи ще краще вдома проаналізувати те, що сталося, щоб дитина навчилася,як не потрапляти у подібні ситуації.

Не правильно говорити дитині, як потрібно себе поводити. Краще поцікавтеся, чому саме так вчинила дитина. Але не ставте запитання прямо «Чому ти так вчинив? Хіба я тобі не говорила…»

Краще побудуйте питання так: « Ти узяв іграшку, бо думав, що вона нічия?», «Тобі мабуть сподобалася іграшка і ти хотів…?» тощо. Ставте навідні запитання і допоможіть дитині самій знайти вихід із проблемної ситуації.

6

Цей підхід допоможе дитині відчути себе більш компетентною і в складній ситуації спиратися на себе, щоб надалі не потрапляти в таке становище.